Basis en Kader
Leer je graag door zelf te doen? Dan zit je bij ons goed op de basisberoepsgerichte leerweg (BBL) of kaderberoepsgerichte leerweg (KBL). Het belangrijkste verschil is het niveau waarop je de lesstof krijgt aangeboden. BBL geeft toegang tot niveau 2 van het mbo. Met een diploma KBL kun je naar niveau 3 of 4 van het mbo.
Onderbouw
Je komt eerst in de tweejarige brugperiode, de onderbouw. We bekijken in deze twee jaar of je op het juiste niveau zit. Je krijgt in de onderbouw vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Maar ook M&M (mens en maatschappij), M&N (mens en natuur), MK&C (mens, kunst en cultuur), MVI (media, vormgeving en ICT) en Sport en Bewegen. Hierin zijn vakken samengevoegd tot één thema. Je leert zo de samenhang tussen verschillende vakken.
Je krijgt ook het vak Jij aan ZETT. ZET staat voor de profielen Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Techniek. De extra T verwijst naar het programma Technologie en Toepassing van de mavo. Je doet veel praktische opdrachten die te maken hebben met techniek en technologie. In de onderbouw ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een profiel in de bovenbouw.
Masterclass Kader
Volg jij de kaderberoepsgerichte leerweg en kun en wil je misschien toch naar de mavo? Ben je bereid om hard te werken en ben je goed gemotiveerd? Dan is de Masterckass kader voor jou een prachtige uitdaging! Je krijgt leerstof en toetsen op mavoniveau. Aan het einde van leerjaar 2 wordt bepaald of je kader of mavo gaat doen.
In overleg met de basisschool en je ouders/verzorgers bekijken we of je in de Masterclass Kader geplaatst wordt. Je kunt meteen aan het begin van het jaar maar ook later aan dit programma beginnen.
Leren door te doen!
Vanaf klas 1 krijg je al praktijklessen op de ‘echte’ werkplekken in de school. Bijvoorbeeld in onze grote keuken, in de haar- en schoonheidssalon, in de winkelruimte of kantoorruimte of op onze techniekafdeling. In de bovenbouw doe je ook ervaring op buiten school tijdens stages en praktijkopdrachten. Zo ontwikkel je de vaardigheden die belangrijk zijn voor je gekozen beroepsrichting.
Bovenbouw
Na het tweede jaar kom je in de bovenbouw. Je kunt kiezen uit vier profielen:
- Zorg en Welzijn
- Economie en Ondernemen
- Bouwen, Wonen en Interieur
- Produceren, Installeren en Energie
Zorg en Welzijn
Hou je van zorgen, verzorgen en organiseren? Kun je goed luisteren, heb je veel doorzettingsvermogen en sta je graag klaar voor een ander? Met het profiel Zorg en Welzijn kun je écht iets voor een ander betekenen. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, uiterlijke verzorging, jeugdzorg en kinderopvang maar ook in de horeca, het toerisme, sport, facilitaire dienstverlening of laboratoriumtechniek.
Economie en Ondernemen
Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Ben je creatief en ondernemend? Wil je in een winkel of op kantoor werken of je eigen bedrijf beginnen? Bij Economie en Ondernemen leer je alle aspecten van een bedrijf kennen. Kies later een administratief beroep of ga aan de slag in de ICT, marketing en communicatie of de logistieke sector.
Bouwen, Wonen en Interieur (BWI)
Van ontwerp tot product, in dit profiel maak je kennis met alle onderdelen van het bouwproces. Ben je creatief en werk je graag met je handen? Bij BWI leer je wat er nodig is om een huis te bouwen. Maar je leert ook ontwerpen, decoraties aanbrengen en meubels maken. Met je diploma BWI kun je verder leren voor bijvoorbeeld timmerman, metselaar, aannemer, meubelmaker, schilder, interieurbouwer of ontwerper.
Produceren, Installeren en Energie (PIE)
In dit profiel komen elektrotechniek, installatietechniek en metaaltechniek samen. Als je het leuk vindt om installaties aan te leggen en graag met machines en gereedschappen werkt, is dit een profiel voor jou. Je leert metaal bewerken, gasinstallaties en sanitair aanleggen en elektrische bedrading aanbrengen. Je tekent met CAD-programma’s en werkt met allerlei machines. Bij dit profiel horen beroepen als: metaalbewerker, machinebouwer, installatietechnicus, onderhoudsmonteur, elektricien, lasser, CAD-tekenaar of engineer.