• TALENT TOTAAL TALENT TOTAAL
  • MASTERClass Kader MASTERClass Kader
  • MAVO TOTAAL MAVO TOTAAL
  • Reken en Taal TOTAAL Reken en Taal TOTAAL
  • Mentor Mentor
  • SeeYou na school SeeYou na school

Samenwerkingsovereenkomst Sterk Techniekonderwijs in Zoetermeer

ONC Clauslaan, het Stedelijk College, mboRijnland, de gemeente Zoetermeer en verschillende bedrijven hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor meer techniekonderwijs in Zoetermeer. Deze overeenkomst maakt de weg vrij voor een subsidieaanvraag van drie miljoen. De plaatselijke ondernemers dragen 3 ton bij.

Duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk

De vraag vanuit het bedrijfsleven naar goed opgeleid technisch personeel neemt toe. Daarom is het gewenst dat meer jongeren technisch onderwijs gaan volgen. Het Rijk investeert in totaal 100 miljoen euro in het techniekonderwijs met als doel: duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs waardoor er voldoende vakmensen voor de regio worden opgeleid. 

Doorlopende leerlijn en modernisering

In de overeenkomst staat de visie van onderwijs en bedrijfsleven voor de regio Zoetermeer. Naast een basisaanbod van technische profielen waaraan het bedrijfsleven behoefte heeft en voldoende goed opgeleide docenten, willen zij de komende jaren onder andere werken aan:

  • De realisatie van een doorlopende leerlijn van basisschool tot aan het bedrijfsleven: leerlingen al in het basisonderwijs kennis laten maken met techniek, in de onderbouw van het vmbo meer techniekprogramma’s aanbieden, afstemming van lesprogramma’s van vmbo en mbo en leerlingen delen van de vmbo-opleiding laten volgen op het mbo en binnen bedrijven.
  • Het moderniseren van het technische onderwijs. Omdat we niet weten hoe de technische arbeidsmarkt eruitziet als de leerlingen gaan werken, moeten vmbo en mbo in staat zijn om hun onderwijs voortdurend te vernieuwen. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe technische keuzevakken zoals duurzame energie, robotica en domotica.

Onderwijs stort zich op techniek - AD 27 maart 2019
Gaan voor sterk techniekonderwijs in Zoetermeer - Postiljon 4 april 2019

< terug naar overzicht